2014-11-27

Årets energirådgivare 2014: IKEA och Roger Stenström

EnergiRådgivarna utser i dag på sin årliga konferens i Stockholm IKEA och Roger Stenström till Årets Energirådgivare 2014 med följande motiveringar:

IKEA
Lägre inomhustemperatur, bättre styrning och moderniserad belysning i kombination med interna tävlingar och förändrat beteende hos medarbetarna har lett till att IKEA har kunnat minska sin energianvändning i sina svenska varuhus med 42 procent mätt i kWh per kvadratmeter sedan 2005. Ännu plattare paket med mindre koldioxidutsläpp som följd är också ett exempel på IKEAs ständiga förnyelsearbete.
Till kunderna har IKEA börjat sälja solceller i flera länder och från september 2015 hittar man endast energieffektiva LED-lampor och inga andra ljuskällor i IKEAs varuhus.
Genom att investera i vindkraft kommer IKEA att till år 2020 producera lika mycket förnybar energi som koncernen förbrukar globalt. Solceller pryder redan flera varuhus.
EnergiRådgivarna anser att det är viktigt att ett globalt verkande företag som IKEA uppträder som ett gott exempel när det gäller att tänka nytt inom energiområdet. Då energieffektivisering och förnybar energi står högt på agendan i IKEA-koncernen anser vi att IKEA är det självklara valet till Årets EnergiRådgivare 2014.”

Roger Stenström, energi- och klimatrådgivare i Uddevalla, Munkedal och Lysekil

Roger Stenström har jobbat länge som energi- och klimatrådgivare och har varit mycket drivande i regionala och lokala aktiviteter.
Han vågar sticka ut hakan och säga sanningen på ett sätt som får genomslag. Han har stor uppfinningsrikedom och är bra på att få igång ett engagemang hos såväl företag som föreningar.
Jordbrukssektorn ligger Roger varmt om hjärtat och han har tillsammans med LRF anordnat gårdsvandringar och utbildningar både mot jordbruk och andra energi- och klimatrådgivare i dessa frågor.
På en nattvandring hittade han energitjuvar motsvarande tusentals årliga skolluncher. Han har framgångsrikt utbildat energiambassadörer i HSB-föreningar och varit ett bra stöd för många yngre kollegor som han lärt upp.
Roger Stenström är ett föredöme för andra energi- och klimatrådgivare och Årets energirådgivare 2014.”

Kontakt: Birgitta Govén, ordförande i EnergiRådgivarna, 070-210 14 44
birgitta.goven@aton.se

Årets energirådgivare 2014, IKEA och Roger Stenström, här tillsammans med Årets framtidsföretag 2014, ByggVesta (t v).


Tillbaka

På gång i föreningen

2019-12-06
Årets Energirådgivare 2019 är utsedda!
Läs mer

2019-10-26
EnergiRådgivarna till Solelmässan 29 oktober
Läs mer

2019-03-12
Vinnande energispartips i löneenkäten 2018
Läs mer

Vill du få mail då sidan uppdateras

Nyheter om energieffektivisering


2020-02-21
Välkommen till frukostwebinarium hos EnergiRådgivarna
Läs mer

2019-12-01
EnergiRådgivarna efterlyser helhetsgrepp i energi- och miljöfrågor
Läs mer

2019-10-30
EnergiRådgivarna i remissyttrande över ändringar i energihushållningsreglerna
Läs mer

© 2011 All right reserved