2013-01-09

Tysta, effektiva luftluftvärmepumpar

Från årsskiftet har luftluftvärmepumpar, fläktar, cirkulations- och vattenpumpar bättre energimärkning och energikrav i hela EU.

Med skärpta krav på energieffektivitet, rensas de sämsta produkterna från marknaden. Bland dem som säljs, finns energimärkningen som guidar konsumenten till ett än mer energieffektivt köp, skriver Energimyndigheten på sin hemsida.

Tre olika europeiska klimat

Eftersom klimatet skiljer mycket mellan Europas länder har nu tillverkaren möjlighet att i energimärkningen visa värmepumpens energieffektivitet i tre olika europeiska klimat: varmt, medel och kallt. För den medelvarma zonen är uppgiften obligatorisk, medan den är frivillig för varmt och kallt klimat.

– När värmepumpen är märkt för kallt klimat får nordiska köpare lättare att välja en luftluftvärmepump som är designad för våra temperaturer. Den kommer att fungera bättre, vara energieffektivare och hållbarare än de som är gjorda för det europeiska medelklimatet, säger Carlos Lopes på Energimyndigheten, som för Sveriges räkning har varit med och drivit frågan om energimärkning för kallt klimat.

Även bullernivån anges

– De tester som Energimyndigheten gjort på luftluftvärmepumpar visar att de bullrar olika mycket och värdena skiljer stort. Vissa modeller har ljudnivåer som ligger tio decibel över andra och det är i praktiken en fördubbling av bullret. Energimärkningen gör det nu lättare att välja en tystare värmepump, säger Anna Johansson, ställföreträdande enhetschef på Testlab.


Tillbaka

På gång i föreningen

2019-12-06
Årets Energirådgivare 2019 är utsedda!
Läs mer

2019-10-26
EnergiRådgivarna till Solelmässan 29 oktober
Läs mer

2019-03-12
Vinnande energispartips i löneenkäten 2018
Läs mer

Vill du få mail då sidan uppdateras

Nyheter om energieffektivisering


2020-02-21
Välkommen till frukostwebinarium hos EnergiRådgivarna
Läs mer

2019-12-01
EnergiRådgivarna efterlyser helhetsgrepp i energi- och miljöfrågor
Läs mer

2019-10-30
EnergiRådgivarna i remissyttrande över ändringar i energihushållningsreglerna
Läs mer

© 2011 All right reserved