2012-02-02

Seminariet om ”Vita Certifikat” - jättesucce

Seminariet om ”Vita Certifikat” i riksdagshuset blev en jättesucce där lokalen var fylld till bristningsgränsen med personer från många olika intressenter när det gäller att få fart på effektiviseringen i Sverige.

Svante Axelsson gjorde en överblick över de energipolitiska målen och styrmedlen i Sverige och konstaterade att vi är på fel väg genom att öka energianvändningen istället för att minska. Vi är i stort behov av att utveckla metoderna och vita certifikat är ett sätt. Den utredning som energimyndigheten gjort missar poängen med de vita certifikaten genom att man låser sig i en tankemodell om rationalitet i en omfattning som inte gäller.

Vita_certifikat_Nagot_for_Sverige_-_Svante_Axelsson.pdf

Från Storbritannien deltog Eoin Lees som har lång erfarenhet av hur man bygger upp ett system där energiföretagen kan medverka i att bredda erbjudandet till sina kunder så att de kan öka energinyttan och göra mer med mindre. Eoin redovisade erfarenheter från inte bara Storbritannien och Europa utan även USA, Sydamerika och Australien. I hans hemland har man kunnat visa att för ett pund som satsas av energiföretagen tjänar man hos kunder och i samhället som helhet nio pund.

Stockholm_Seminar_EEOs_Lees_27Jan12_corr.pdf

Ulrich Bang från Dansk Energi, dvs motsvarigheten till Svensk Energi, visade hur deras medlemsföretag framgångsrikt och i samarbete med danska energieffektiviseringsföretag (konsulter, installatörer, entreprenörer och tillverkare) kunna skapa nya affärsmodeller. Dansk Energi är mycket aktiva också inom EU och vill gärna se att flera länder tar till sig en sådan affärsmodell för att kunna göra den s.k. inre marknaden bättre med större konkurrens.

The_Danish_EEO_Stockholm27jan2012_Kompatibilitetslage.pdf

Hans Nilsson gjorde en översikt över motiven för att öka effektiviseringsarbetet och visade hur man måste omorientera marknadens fokus från att sälja energi till att leverera nytta till användarna. Det avslutades med en skiss till en svensk modell för vita certifikat.


Energinyttoansvar_presentation_Hans.pdf

Alla presentationerna finns att kolla på http://www.youtube.com/results?search_query=vita+certifikat&oq=vita+certifikat&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=2719l7296l0l7438l15l15l0l7l7l0l179l985l2.6l8l0 där man kan välja vilket av dem man vill se och höra.

Den avslutande paneldiskussionen (som är både avslöjande och ”underhållande” finns på http://bambuser.com/channel/naturskyddsforeningen/broadcast/2318347 (se del 2 där det börjar efter c:a 36 minuter)Läs även vår rapport "Vita certifikat, något för Sverige?" här.


Tillbaka

På gång i föreningen

2019-12-06
Årets Energirådgivare 2019 är utsedda!
Läs mer

2019-10-26
EnergiRådgivarna till Solelmässan 29 oktober
Läs mer

2019-03-12
Vinnande energispartips i löneenkäten 2018
Läs mer

Vill du få mail då sidan uppdateras

Nyheter om energieffektivisering


2020-02-21
Välkommen till frukostwebinarium hos EnergiRådgivarna
Läs mer

2019-12-01
EnergiRådgivarna efterlyser helhetsgrepp i energi- och miljöfrågor
Läs mer

2019-10-30
EnergiRådgivarna i remissyttrande över ändringar i energihushållningsreglerna
Läs mer

© 2011 All right reserved