2011-01-23

Riskfritt strunta i energideklarationen


Antalet utförda energideklarationer minskar, trots att över hälften av landets byggnader fortfarande inte är energideklarerade, skriver VVS-forum som besökte Energideklarationsdagen 20 januari.

– Det är en vikande trend, som är olycklig. Helt klart är att den nuvarande lagen inte är något optimalt system, sa Thomas Johansson på Boverket och pekade på att 50 procent av landets kommuner överhuvudtaget inte bedriver någon tillsyn när det gäller energideklarationer.

– De flesta som inte har energideklarerat kommer inte att göra något förrän de får en påtryckning, menade Thomas Johansson som påpekade att det är fritt fram för kommunerna att vitesförelägga fastighetsägare, men att det hittills aldrig har skett

”Fritt fram för lycksökare”
Förslaget att ackrediteringskravet för företag slopas och ersätts med enbart personcertifieringar när det gäller energideklarationer av småhus fick skarp kritik.

– Läget är katastrofalt, nu blir det fritt fram för lycksökare, menade Kåge Schildt, sektionen för energideklaranter i Energirådgivarna och visade en annons där ett företag i Vellinge ger flera hundra kronors rabatt åt villaägare som beställer en energideklaration utan besiktning.


Tillbaka

På gång i föreningen

2019-03-12
Vinnande energispartips i löneenkäten 2018
Läs mer

2018-12-15
Årets energirådgivare 2018 är utsedda!
Läs mer

2018-05-07
Välkommen till ett nytt verksamhetsår!
Läs mer

Vill du få mail då sidan uppdateras

Nyheter om energieffektivisering


2019-09-10
Seminarium för och om Energi- och klimatrådgivningen i Sverige
Läs mer

2019-08-21
Energikontor Norr nominerar Lars Andrén till europeiskt hållbarhetspris
Läs mer

2019-08-21
Seminarium om forskningsprojektet Bo och leva energieffektivt
Läs mer

© 2011 All right reserved