2007-08-31

Släck i duschen! Årets Energirådgivare – idérika och finurliga.

Årets energirådgivare är en idérik drifttekniker och en finurlig skolvaktmästare som alltid släcker efter sig. Anders Andersson och Svante Öhrnell har, på Torvallaskolan i Östersund, visat att de små åtgärderna kan leda till de stora besparingarna.

Det hela började med att Svante, driftteknikern, konstaterade att skolans tomgångsförbrukning var för hög. Frågan som ställdes till alla användare var; 'behövs förbrukningen och när?' och bollen var i rullning. Sedan följde tajtare driftstider på ventilation med nya timers samt bortkoppling av onödig belysning. Varför ha t.ex fem lysrör i en korridor när man bara behövde ett? Utbyte från skolans gamla lampor till nya lågenergilampor var ytterligare ett steg på vägen.
– Vad har varit det roligaste respektive svårast med ert arbete?
– Det roligaste är att följa statistiken och se att förbrukningen minskat och fortsätter att minska tack vare vårt arbete. Det svåraste är att få brukarna, dvs pedagogerna, att vänja sig av med dåliga vanor, säger Anders.

Operation Energispar
Anders och Svantes arbete belönades med Energirådgivarnas pris bl a för sina 'små medel och enkla åtgärder'. Men det bör också tilläggas att åtgärderna var många, ifrågasättandet grundligt och engagemanget stort. En modell som fler förhoppningsvis kan ta efter, även om det inte alltid är en dans på rosor. Enligt Anders väckte till exempel 'Operation Energispar' en stor diskussion bland övrig skolpersonal.
– Det är ju ganska intressant hur pedagoger kan resonera tycker jag. När vi började spara sa pedagogerna 'vad händer när vi inte kan spara något mer då?' eller 'då blir det ju inte några pengar över till pennor och suddgummin'. Jag hänger inte med i det där resonemanget riktigt, eftersom jag ser besparingarna snarare som förutsättningar till att man kan lägga mer pengar på andra saker, än tvärtom.
– Men alla de här dialogerna som uppstår p g a att det sparats är ju inte några motgångar, utan bra saker istället, tillägger Svante.

Operation Engagemang
Om Operation Energispar var en kamp om besparingar så handlade Operation Engagemang om Torvallaskolans lärare och elever. Det är en sak att få höra att det är bra att släcka ljuset efter sig, men en annan sak att verkligen göra det. Då krävs kreativa och konkreta lösningar.

Mindre men med mervärde
När jag hör Anders och Svante berätta om sina åtgärder på Torvallaskolan kan jag inte låta bli att tycka att det låter nästan för enkelt på något sätt. Släck och spara, 'less is more'. Är det verkligen allt?
– Jaaa, många bitar i vårt arbete är ju väldigt enkla, hävdar Svante. Jag har försökt styra allt efter behov för att visa att där man har en kostnad ska man ha någon nytta också.
Går det att överföra ert arbete till mer storskaliga projekt?
– För att det ska bli mer storskaligt?… Anders funderar lite; - ja, att folk ska släcka efter sig! Ett exempel är ju att inte ha lyset tänt i duschen, det har inte jag, för mig är det en 'slentriantändning'. Om fler personer skulle tänka likadant skulle vi spara jättemycket energi. Tänk dig att ingen i Sverige har lyset tänt när de tar en dusch, då kan vi nog stänga ner ett kärnkraftverk, haha!

Östersunds kommun är idag miljöcertifierad, en av de första i landet, berättar Svante stolt i slutet av vår intervju. Att Operation Energispar har haft med ett finger i spelet går inte att ta miste på, tänker jag. Ikväll ska jag för första gången prova att duscha med ljuset släckt.

Elisabet Nilsson
Föreningen Sveriges Energirådgivare
(Intervjun i sin helhet finns i Energirådgivarnas tidning Dialog)


Tillbaka

På gång i föreningen

2020-12-15
EnergiRådgivarnas årsmöte 2020
Läs mer

2020-12-12
Årets Energirådgivare 2020 är utsedda!
Läs mer

2019-10-26
EnergiRådgivarna till Solelmässan 29 oktober
Läs mer

Vill du få mail då sidan uppdateras

Nyheter om energieffektivisering


2020-02-21
Välkommen till frukostwebinarium hos EnergiRådgivarna
Läs mer

2019-12-01
EnergiRådgivarna efterlyser helhetsgrepp i energi- och miljöfrågor
Läs mer

2019-10-30
EnergiRådgivarna i remissyttrande över ändringar i energihushållningsreglerna
Läs mer

© 2011 All right reserved